zaterdag 18 januari 2014

Budget recept: Ovenschotel met spruiten, appel en braadworst

Al uitproberend ga ik zien hoe goedkoop ik een gezonde warme maaltijd kan maken voor 4 personen. Ik stap er redelijk blanco in en zal al doende vast veel leren. Tips zijn altijd welkom.

Vandaag stond er ovenschotel met spruiten, appel en braadworst op het menu. Toe bananen smoothie.
Een makkelijk te maken recept dat snel klaar is. Appel, braadworst, aardappel en ui zijn biologisch.


Ik kwam op een totaal bedrag uit van € 5,19. Dat vind ik al mooi voor een eerste start maar nog niet budget genoeg. Had ik de biologische ingrediënten vervangen door niet-biologisch dan was ik op € 3,74. Niet eens een schokken prijsverschil. Een vega variatie (die ik eerst in mijn hoofd had) waarbij ik ei gebruik is al een stuk goedkoper: € 2,60. Vega niet biologisch zal dus nog goedkoper zijn voor de echte budget- die hards.

Ingrediënten:
Ovenschotel
- 500 gram spruiten
- ca. 250 gram aardappels vastkokend
- 1 ui
- 1 appel
- 3 braadworsten
- kerrie
- kurkuma
- kardemom
- tuinkruiden bouillonpoeder
- scheutje olijfolie

Maak de spruiten schoon en schil de aardappels.
Kook of stoom de spruiten gaar maar zo dat ze nog stevig zijn.
Kook de aardappels en snijd ze in plakken
Braad de braadworsten in een scheutje tot ze bruin zijn en haal ze uit de pan.
Snijd in plakjes.
Fruit de ui zachtjes in het bakvet.
Schil de appel en snijd in stukken.
Meng spruiten, appel en uit door elkaar in een platte ovenschaal.
Meng de kruiden naar smaak erdoor heen.
Dek af met de plakjes aardappel.
Strooi wat geraspte kaas erover heen.
Zet in de oven totdat de kaas goed gegratineerd is.

* Variatie: meng 4 eieren met een scheutje melk en de kruiden en klop door elkaar tot het ei schuimig is.
Giet over de groenten en aardappelen. Strooi een beetje geraspte kaas erover.

Bananensmoothie:

- 2 bananen
- 0,25 l melk
- dessertlepel honing
- evt. wat cacao

Doe alle ingrediënten in de blender en meng goed door elkaar. Zet nog minimaal een minuut of 15 in de koelkast.Manipuleren maar!


De afbeelding toont aan: Met 4 personen eet je je buik vol ongezond eten voor grofweg de helft van de prijs voor een maaltijd met gezond eten. De afbeelding is afkomstig van de site Volgens Nederland. Als je die even bezoekt zie je hoe makkelijk je zogenaamde 'feiten' kunt interpreteren, manipuleren zo je wilt richting je eigen betoog.
Een week lang gezond eten is stof voor een heleboel discussie merk ik.
Iedereen heeft er een mening over, en de (voor)oordelen vliegen je om de oren.


Bio boodschappen toch niet zo'n goed idee?
Afgelopen donderdag heb ik al de eerste boodschappen voor komende week gedaan. Bananen, biologische aardappels, pastinaken, wortelen, rundgehakt en een pompoen. Drie bolletjes knoflook, 4 vegetarische vleesvervangers, zakje geraspte kaas, kuipje halvarine, smeerkaas. Voor ik het wist stond ik € 20,15 te pinnen. Oh jee! Ik denk dat ik het hiermee 2 dagen red, en dan heb ik nog niet eens brood, melk, ander broodbeleg...
Ik greep voor een aantal aanbiedingen mis omdat ik pas laat boodschappen ging doen. Doorgewinterde koopjes speurders gaan natuurlijk direct de eerste dag van de aanbieding zodra de winkel open is.
Ik probeer zo min mogelijk van ons vaste eetpatroon af te wijken, maar vraag me nu af of die bio producten toch niet te zwaar op het budget drukken, ondanks dat ik alle aanbiedingen heb opgezocht. De nieuwsbrief met bio- aanbiedingen in door mij geselecteerde supermarkten krijg ik morgen pas in mijn mailbox...

Vandaag de rest van de boodschappen gedaan. Tot mijn schrik realiseerde ik me bij de kassa van de Hoogvliet dat ik geen parkeerkaartje gekocht had en berekende dat ik met een eventuele boete direct het hele weekbedrag verbrast zou hebben....maar gelukkig had ik geen bon.
Wel was het even slikken toen ik alles bij elkaar optelde: Ik kom op een totaal van € 70, 42. Als ik ook nog producten meereken die ik al in huis heb maar die we volgens de regels wel moesten aanschaffen (zoals olijfolie, kaas) dan komt er nog 14,00 bij!

Manipuleren maar:
Ik sla aan het creatief boekhouden:
1. Ik heb producten gekocht waar ik langer dan 1 week mee doen zoals koffie, 3 kg aardappels, uien, pindakaas. Eigenlijk zou dat omgerekend moeten worden. Vind ik.
2. Misschien houd ik toch wel wat over. Met 3 pubers die zeer wisselvallig eten afhankelijk van hoe iets ion de smaak valt is het lastig inschatten wat de hoeveelheden moeten zijn. Wellicht houden we wat over. Dat vries ik meestal in (als het een redelijke hoeveelheid is) Gaat weer van het budget af. Vind ik.

Ik ga deze week voor iedere maaltijd uitrekenen hoeveel ik kwijt was. Ook zal ik iedere dag het recept op deze blog zetten. Ik vind het leuk om te koken en hou van gevarieerd eten. We zouden iedere dag wortelstamp kunnen eten, of soep. Maar dat vind ik niet lekker en niet leuk. Ik zoek dus meer variatie. Ik vond een leuke site met recepten voor warme maaltijden voor 4 personen onder de 2,00.

Ik heb overigens vandaag ook wat aanbiedingen meegenomen met name biologisch vlees. Dat is de vriezer in gegaan voor na deze week. Ik kon dat doen omdat ik 'in het echt' die ruimte wel heb. Ik vroeg me wel af: hoeveel rek heb je in je budget wanneer je echt van een minimum moet rondkomen? Heb je de mogelijkheid een goedkoop buffertje aan te leggen? Je moet dan wel een vriezer hebben. Ik begreep dat in Alphen de gemeente een vriezer vergoed wanneer je in de bijstand zit. Klopt dat?

vrijdag 17 januari 2014

Een week eten met een gezin voor 50 euro? Gekkenwerk!

Begin december 2013 stuurde het Voedingscentrum een nieuwsbericht uit met als titel 'Gezond eten geen kwestie van geld' waarin zij op basis van de publicatie 'Smakelijk Weten'van het CBS concluderen dat gezond eten niet duurder hoeft te zijn dan ongezond eten. Meer groenten en fruit eten en minder vlees en kaas is het advies. 'Gezond eten' is dan volgens de Schijf van Vijf.
Journaliste Asha ten Broeke schreef hierover een kritisch artikel: "Met een uitkering de hele week gezond eten, dat kan gewoon niet'. Ze nam zelf de proef op de som en probeerde met een 'typisch bijstandsbudget' van 50 euro een week lang iedere dag drie gezonde maaltijden te eten. Het lukte haar niet. Omdat ze vermoedde dat iemand die echt in de bijstand zit handiger trucs en tips weet vroeg ze het een bijstandsmoeder. Ook deze gaf aan dat ze niet rondkwam.

Food4Fifty Challenge
Ik doe vanaf aanstaande zaterdag mee aan een experiment in Alphen aan den Rijn waarbij we dezelfde uitdaging aangaan: Een week lang drie gezonde maaltijden per dag plus tussendoortjes voor 50 euro: De Food4Fifty Challenge, te volgen op Facebook.
Initiatiefneemster journaliste Eveline Verhoeve voorzag de deelnemers de afgelopen week van de nodige informatie en regels. We dienen ons te houden aan de Schijf van Vijf, aangevuld met nog wat extra tips van natuurvoedingsdeskundige Ingeborg van Leeuwen van Kundig In Voeding.

Waarom doe ik mee?
Ik doe mee samen met mijn drie kinderen, twee van 13 en 1 van 15 omdat ik weet dat er veel gezinnen zijn die soms jarenlang niet meer dan die 50 euro te besteden hebben en ik het goed vind dat daar aandacht voor is. Tevens wil ik onderzoeken of er creatieve manieren zijn om zoveel mogelijk rek uit die krappe budget te halen. Een andere reden is dat gezond eten volgens mij ook duurzaam eten is: regionale producten gebruiken, seizoensgroenten eten, zo min mogelijk voorbewerkt, geen kant en klaar maaltijden...Gezond voor ons zelf en voor onze omgeving.
Het verbaast mij altijd dat zoveel mensen zo weinig bereid zijn geld uit te geven aan gezonde voeding, de basis voor hun eigen gezondheid. Mensen kopen bijvoorbeeld geen biologische voeding omdat ze dat te duur vinden. Ze hebben er daarentegen geen enkel probleem mee om periodiek dure apparaten aan te schaffen, of auto's of dure vakanties. Ik wil ook laten zien det biologisch helemaal niet altijd zoveel duurder is. Dat is mijn ervaring van de laatste jaren. Of het past binnen de marges van de 50 euro gaan we nog zien.
Mijn kinderen dachten meteen actief mee over oplossingen en alternatieven en staan eerlijk gezegd niet te springen, met name dat het allemaal 'gezond' moet zijn - 'Ook de tussendoortjes?' 'Ja ook de tussendoortjes' maar met de belofte dat er na afloop van de week veel en fast gegeten mag gaan worden heb ik ze (geloof ik) wel over de streep.

Mijn Challenge:
Gezond bewust en lekker eten heeft al langere tijd mijn aandacht. Ik vind het erg leuk om te koken en variëren en lees veel over gezonde en duurzame voeding. Ik vind het belangrijk dat ik een belangrijk deel van onze voeding biologisch is, al ben ik daarin niet heel erg recht in de lijn. Vlees is altijd biologisch, of eventueel scharrel (behalve dan weer het broodbeleg), evenals eieren, aardappels en melk als die gedronken wordt.
Ik koop 30+ kaas en bijna altijd verse groenten (ook steeds minder voorgesneden).Van restjes probeer ik met wat fantasie weer nieuwe gerechtjes te maken. Ik heb een seizoensgroenten kalender en ga daar losjes mee om.
Ik denk dat we redelijk gezond eten als ik de voorschriften bekijk. Zuivel wordt bijna niet gebruikt. We eten 3-4 keer per week vegetarisch. Ik probeer regelmatig vis te eten maar dat zou meer kunnen.
Ik eet zelf sinds enige tijd veel minder brood. Ik ontbijt met fruit, soms met yoghurt. En ik lunch met soep en/of salade met vis, kaas en peulvruchten. De kinderen eten lang niet altijd zoveel fruit als ik zou willen en ook de 300 gram groenten die Ingeborg van Leeuwen adviseert halen zij denk ik niet.
Voor deze week wil ik zoveel mogelijk vasthouden aan het voedingspatroon dat we al hebben (en de koekjes, snoep, frisdrank en chips die er normaliter niet veel maar wel gegeten worden schrappen we dan deze week). Met name ben ik benieuwd naar hoe het zal gaan met biologische producten.

Tips en info:
Omdat ik toch tijd had en geïnspireerd werd door de aanwijzingen en voorbereidingsmails die mijn kant op kwamen begon ik maar eens met me te oriënteren op budgetkoken, bijstandsboodschappen, aanbiedingen enzovoort.
Hierbij al een paar aardige tips
www.bijstandsgerechten.nl met bespaartips, gerechten/maaltijden onder de 5,00, kassabonkookboek en nog meer. Ze hebben ook een pagina op Facebook
- Een site die alle aanbiedingen van biologische producten verzamelt: Biologische Aanbiedingen met een nieuwsbrief die je iedere week op de hoogte houdt van de laatste aanbiedingen
- Ik bedacht dat het sowieso slim zou zijn om me in te schrijven voor de nieuwsbrieven van de supermarkten hier in de buurt waar ik kom zodat ik ook hun aanbiedingen in mijn mail krijg en thuis rustig kan vergelijken.
- De blog Zuinigaan over besparen en bezuinigen
Ook anderen gingen een duit in het zakje doen:
- Betje Praktisch: 'Voor vrekken en andere duurzame levensgenieters
- Je kunt onkruid uit je tuin prima eten. daar is het nu niet het optimale seizoen voor maar later in het jaar zeker wel.

- Ik merk al langer dat ik zuiniger ben wanneer ik 1x per week de boodschappen doe
- Een weekbudget afspreken met jezelf helpt ook om de kosten in de gaten te houden, en ik vind het een sport om daar dan steeds weer iets onder te gaan zitten
- Een periode investeren in prijzen van vaste producten vergelijken zodat je weet voor welke producten je waar terecht kunt. Zo kun je in je vaste supermarkt je vaste rondje maken, dat voorkomt ook dat je al zoekende in de winkel ongemerkt toch meer 'handige' aanbiedingen inslaat
- Grotere porties kopen als ze in de aanbieding zijn en een dubbele portie koken en dan invriezen
- Dit kan natuurlijk ook met aanbiedingen.

En dan: de start
Ik ben vandaag al begonnen met de eerste boodschappen. Ik moet zeggen dat het me erg veel tijd heeft gekost om alle aanbiedingen en verschillende winkels te vergelijken. Ik heb nu 5 winkels op mijn lijstje staan waar ik voor de komende week mijn boodschappen wil gaan doen zodat ik de goedkoopste route heb.
Ik heb een heel lijstje bio producten gevonden die in de aanbieding waren. Wanneer de prijs niet heel erg boven die van een gewoon product ligt besluit ik voor het bio product te gaan.
Ik heb nog lang niet alles en heb al 21,00 gespendeerd. Ben dus heel benieuwd of het gaat lukken! Ik heb nog goede hoop dat ik het voor minder kan doen dan de try out van Eveline Verhoeve. Zij was € 97,20 kwijt.

Dagboek:
Ik zal de komende week iedere dag een stukje schrijven over mijn ervaringen, ontdekkingen, vragen, problemen met deze challenge. Handige tips die ik tegenkom zal ik zeker delen. Mocht iemand nog goede tips, lekkere budgetrecepten of een goede aanbieding weten: stuur dan even een reactie.
donderdag 16 januari 2014

Kwetsbaar zijn

Het lijkt zo risicovol: kwetsbaar zijn. Wie probeert het niet te vermijden; recht zijn schouders, borst vooruit en kin omhoog.
Daarmee bereiken we het tegenovergestelde. Juist door je kwetsbaarheid te ontkennen en vermijden wordt je kwetsbaar.
Het zal zich onverwacht aandienen en je overrompelen zodat je alsnog met je mond vol tanden staat.


Of misschien ben jij wel een van die mensen met een erg sterke wilskracht en lukt het je je kwetsbaarheid met veel doorzettingsvermogen te negeren.
Arme jij...