donderdag 24 februari 2011

Als je nu niet luistert dan zwaait er wat! Over (on)logische consequenties in de opvoeding

 ‘Als je nu je mond niet houdt dan gebeurt er wat!’, ‘Als je nu niet opruimt mag je de hele week geen snoep!’ We willen onze kinderen leren dat gedrag consequenties heeft. Ongewenst gedrag een ongewenste en logsiche consequentie, gewenst gedrag een gewenste consequentie. In de praktijk blijkt dat nog niet zo makkelijk Wat is eigenlijk een logische consequentie?

In deze blog besteed ik aandacht aan wanneer je een logische consequentie inzet, en wat dat precies is. En wat als je kind dan nog niet luistert?

dinsdag 22 februari 2011

‘Goed zo’ is een goed begin! Over gericht complimenten geven in de opvoeding

In mijn vorige blog over bewust opvoeden heb je kunnen lezen over het belang van concrete en heldere communicatie met je kind en het duidelijk uitspreken welk gedrag je verwacht. Deze keer ga ik in op het belang van gericht complimenteren.

Iedereen vind het leuk om complimentjes te krijgen. Gek genoeg bestaan er ook veel (voor)oordelen over complimentjes: ‘Daar word je maar verwaand van’, ‘dat weten ze toch wel’, ‘als ik steeds maar complimentjes geef luistert ze helemaal niet meer’.maandag 21 februari 2011

Ik kan het wel 1000 keer zeggen maar hij luistert gewoon niet!

“Niet doen!”, “Hou op!”, “Neehee, ik zei NIET DOEN!”, “Ik zeg het nog één keer en dan….”
Soms voel je je als ouder een repeteerwekker op vol vermogen. Heb jij als ouder ook weleens het gevoel dat je tegen een muur staat te praten? Ben je weleens machteloos omdat, ondanks zoveel waarschuwingen, je kind gewoon niet luistert? Hoe kun je dat ongewenste gedrag veranderen?
In deze blog drie tips waarmee je de communicatie met je kind direct verbetert en zelf meer de regie in handen neemt. Je wordt je meer bewust van hoe jij op je kind reageert en de invloed die jij uit kunt oefenen op het gedrag van je kind.