zaterdag 18 januari 2014

Manipuleren maar!


De afbeelding toont aan: Met 4 personen eet je je buik vol ongezond eten voor grofweg de helft van de prijs voor een maaltijd met gezond eten. De afbeelding is afkomstig van de site Volgens Nederland. Als je die even bezoekt zie je hoe makkelijk je zogenaamde 'feiten' kunt interpreteren, manipuleren zo je wilt richting je eigen betoog.
Een week lang gezond eten is stof voor een heleboel discussie merk ik.
Iedereen heeft er een mening over, en de (voor)oordelen vliegen je om de oren.


Bio boodschappen toch niet zo'n goed idee?
Afgelopen donderdag heb ik al de eerste boodschappen voor komende week gedaan. Bananen, biologische aardappels, pastinaken, wortelen, rundgehakt en een pompoen. Drie bolletjes knoflook, 4 vegetarische vleesvervangers, zakje geraspte kaas, kuipje halvarine, smeerkaas. Voor ik het wist stond ik € 20,15 te pinnen. Oh jee! Ik denk dat ik het hiermee 2 dagen red, en dan heb ik nog niet eens brood, melk, ander broodbeleg...
Ik greep voor een aantal aanbiedingen mis omdat ik pas laat boodschappen ging doen. Doorgewinterde koopjes speurders gaan natuurlijk direct de eerste dag van de aanbieding zodra de winkel open is.
Ik probeer zo min mogelijk van ons vaste eetpatroon af te wijken, maar vraag me nu af of die bio producten toch niet te zwaar op het budget drukken, ondanks dat ik alle aanbiedingen heb opgezocht. De nieuwsbrief met bio- aanbiedingen in door mij geselecteerde supermarkten krijg ik morgen pas in mijn mailbox...

Vandaag de rest van de boodschappen gedaan. Tot mijn schrik realiseerde ik me bij de kassa van de Hoogvliet dat ik geen parkeerkaartje gekocht had en berekende dat ik met een eventuele boete direct het hele weekbedrag verbrast zou hebben....maar gelukkig had ik geen bon.
Wel was het even slikken toen ik alles bij elkaar optelde: Ik kom op een totaal van € 70, 42. Als ik ook nog producten meereken die ik al in huis heb maar die we volgens de regels wel moesten aanschaffen (zoals olijfolie, kaas) dan komt er nog 14,00 bij!

Manipuleren maar:
Ik sla aan het creatief boekhouden:
1. Ik heb producten gekocht waar ik langer dan 1 week mee doen zoals koffie, 3 kg aardappels, uien, pindakaas. Eigenlijk zou dat omgerekend moeten worden. Vind ik.
2. Misschien houd ik toch wel wat over. Met 3 pubers die zeer wisselvallig eten afhankelijk van hoe iets ion de smaak valt is het lastig inschatten wat de hoeveelheden moeten zijn. Wellicht houden we wat over. Dat vries ik meestal in (als het een redelijke hoeveelheid is) Gaat weer van het budget af. Vind ik.

Ik ga deze week voor iedere maaltijd uitrekenen hoeveel ik kwijt was. Ook zal ik iedere dag het recept op deze blog zetten. Ik vind het leuk om te koken en hou van gevarieerd eten. We zouden iedere dag wortelstamp kunnen eten, of soep. Maar dat vind ik niet lekker en niet leuk. Ik zoek dus meer variatie. Ik vond een leuke site met recepten voor warme maaltijden voor 4 personen onder de 2,00.

Ik heb overigens vandaag ook wat aanbiedingen meegenomen met name biologisch vlees. Dat is de vriezer in gegaan voor na deze week. Ik kon dat doen omdat ik 'in het echt' die ruimte wel heb. Ik vroeg me wel af: hoeveel rek heb je in je budget wanneer je echt van een minimum moet rondkomen? Heb je de mogelijkheid een goedkoop buffertje aan te leggen? Je moet dan wel een vriezer hebben. Ik begreep dat in Alphen de gemeente een vriezer vergoed wanneer je in de bijstand zit. Klopt dat?

1 opmerking:

  1. Wij rekenen ook precies uit wat we opmaken, dat vind ik geen manipuleren hoor! Veel succes nog van de week :-)

    BeantwoordenVerwijderen