donderdag 16 januari 2014

Kwetsbaar zijn

Het lijkt zo risicovol: kwetsbaar zijn. Wie probeert het niet te vermijden; recht zijn schouders, borst vooruit en kin omhoog.
Daarmee bereiken we het tegenovergestelde. Juist door je kwetsbaarheid te ontkennen en vermijden wordt je kwetsbaar.
Het zal zich onverwacht aandienen en je overrompelen zodat je alsnog met je mond vol tanden staat.


Of misschien ben jij wel een van die mensen met een erg sterke wilskracht en lukt het je je kwetsbaarheid met veel doorzettingsvermogen te negeren.
Arme jij...
Het kost zoveel energie om iets te ontkennen dat een gewoon natuurlijk onderdeel uitmaakt van ons leven. We zijn kwetsbaar. Ultieme kwetsbaarheid: niemand kan voorkomen dat hij sterft.
Kwetsbaarheid hoort bij het leven. Mensen die hun kwetsbaarheid durven her- en erkennen zijn krachtige mensen. Authentieke leiders, dicht bij zichzelf. Nelson Mandela is daarvan een indrukwekkend voorbeeld. Hij sloot vriendschap met degene die hem gevangen hield, reikte zijn tegenstander de hand en pleitte voor verzoening. Luister hier naar een gesprek over wat zijn beweegredenen om geweldloos te zijn en blijven.

Gelijkwaardigheid en zelfvertrouwen
Uitgaan van gelijkwaardigheid en dit ten diepste zo kunnen voelen maakt dat kwetsbaar durven zijn een vanzelfsprekend onderdeel van je leven wordt.
Je niet minder voelen, je niet boven iemand stellen.
Volledige acceptatie. Daarmee word je een opener en verdraagzamer mens. Het maakt communicatie eerlijker. Jij weet wat je wel en wat je niet (aan)kan. De kans is groot dat je dit van anderen dan ook makkelijker ziet en accepteert.
Het maakt jou zelfverzekerder over je mogelijkheden, het geeft rust en zelfvertrouwen. Je hoeft jezelf niet meer te bewijzen of te verbergen. Je bent meer aanwezig.
(Pinterest: Alledaags Bewust Zijn-lessen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten