woensdag 24 augustus 2011

Gastblog:Jezelf verzamelen door meditatie


Angela Witte van Praktijk Ithaka, meditatie docenten en counselor, schreef een gastblog over mediteren. Een mooie aansluiting op mijn blog van gisteren, want ook zij heeft het over hoe om te gaan met de snelheid en veelheid van ons dagelijks leven. Hoe behoud je ruimte en rust om je niet te laten leven? Meditatie biedt een een effectief antwoord waardoor je jezelf niet kwijtraakt en je een 'ring van rust en stilte' om jezelf creëert van waaruit je vrijer tot je beslissingen komt. Door regelmatig te mediteren integreer je deze rust en ruimte in je dagelijks leven, effect is dat je minder stress ervaart, je meer ontspannen en gelukkiger voelt. Lees meer over de positieve effecten van meditatie. Ga naar gastblog...

De zomervakanties zijn  voorbij en  dat betekent  dan onze agenda’s weer onze tijd en ritmes gaan “regeren”. De hectiek van het leven heeft ons zo te pakken.
Hoezo mediteren? Mediteren is een moment van “jezelf verzamelen.” Dat wil zeggen:  tot een innerlijke rust en stilte komen. Door de snelheid van ons leven en omstandigheden die daaruit voortvloeien raken we ons zelf wel eens kwijt. We zijn veel meer  geconditioneerd als mens in ons denken, doen en laten dan we soms beseffen. En dat is nou het mooie van meditatie. Door ontspanning via je ademhaling, je zintuigen tot rust te laten komen,  komen de  overvloed aan indrukken die je op doet  en je bedrijvigheid  tot rust en verzamel je als het ware je energie weer helemaal in jezelf. Je conditionering van alle dag neemt af.  Door meditatie word je opmerkzaam wat er in je leeft en hoeveel energie alles kost. Door dat inzicht ga je als vanzelf prioriteiten stellen simpel met de vraag: wat wil ik nu en vind ik op dit moment belangrijk in mijn leven. Je kijkt  niet meer op je leven maar je ziet er doorheen. Dat geeft helderheid in je hoofd  zodat je je prioriteiten kunt stellen.  Je bent opmerkzaam geworden. Waardoor je eerder je eigen grenzen ziet en daardoor kunt aangeven aan jezelf en je omgeving. Door meditatie ontwikkel je je concentratie en daardoor je bewustzijn van wie ben ik als mens en wat wil ik?  Meditatie is een soort station tussen ons denken en contempleren.                          
Contemplatie wil zeggen : los komen van onze conditioneringen.  Leren puur waar te nemen vanuit je zelf.  Contemplatie is een verdieping van meditatie. Opnieuw met aandacht in het leven staan. Je neemt afstand van de maalstroom van je agenda en je kijkt  vanuit een geconcentreerde aandacht naar het leven. Daardoor verzamel je je energie en ga je gerichter aan het werk. Naarmate je meditatie zich verdiept zal deze vorm je ook meer beschermen tegen het “jezelf kwijtraken” in de snelheid van ons bestaan. Je hebt namelijk een ring van stilte en rust om jezelf heen getrokken en binnen die  ring  ben je vrij. Zo kom je meer tot observeren  en focussen wat nu belangrijk is waardoor je duidelijker ja en nee kunt zeggen.  Doordat je meer aandacht aan je innerlijk gegeven. Zodat je nu vanuit je eigen kracht beslissingen neemt.  Door meditatie creëer je  het vermogen om  uit de hectiek van alle dag terug te trekken en vandaar uit objectief naar buiten te treden. Dat geeft rust in je hoofd. En energie om er dit jaar weer tegen aan te gaan. 

Angela Witte is meditatie docent, poly- energetisch therapeut en (kinder)counseler. Ze voert een Praktijk in Nieuwkoop en in UMAI Centrum voor Bewust Zijn in Alphen aan den Rijn. In UMAI geeft ze ook meditatiecursussen en meditatieworkshops.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten