dinsdag 4 oktober 2011

Ontspannen ouderschap: Droom of drama?

Als één van de mede - organisatoren van de Week van de Opvoeding Alphen heb ik mede het thema van de week bedacht ‘Ontspannen Opvoeden’. Wij, als organisatoren vinden het belangrijk dat het gewone in de opvoeding is in het middelpunt komt te staan. In gesprekken met de pers komt dan ook regelmatig de vraag: Waarom is dat nodig? Zijn ouders niet meer ontspannen? Hoe zit het met opvoeden tegenwoordig? Hoe zien jullie de toekomst van het ouderschap? Falen de ouders van tegenwoordig?
Ja ja, voor je het weet ben je opvoed trendwatcher...

Vrolijke mama’s, vrolijk opvoeden, workshops en cursussen ontspannen opvoeden, Happy Family Life…er zijn dagen dat ik om minder de dekens over mijn hoofd wil trekken en lekker in bed wil blijven. Wie heeft er eigenlijk bedacht dat opvoeden ontspannen zou moeten zijn? Een huilende baby midden in de nacht wanneer jij weet dat je morgen op je werk écht die deadline moet halen, een peuter die zijn eigen ik aan het ontdekken is door op alles wat jij voorstelt loeihard ‘NEEE WILIKNIE!!!’ te gillen (en dat zo’n 10 jaar later in een aangepast idioom even zo vrolijk herhaalt als onderdeel van het onvermijdelijke puber- losmaak proces)…blijf daar maar eens ontspannen bij. En kun jij als ouder rustig blijven als er drie kinderen tegelijk om je aandacht vragen: ‘Maam!’, ‘Mahaam!’ ‘Maaaaam! Mag ik nou ook eens wat zeggen!’, ‘Waarom wordt hij(zij) aaaltijd voorgetrokken!’…eerlijk aandacht verdelen, wat maak je je toch druk (omdat een stemmetje in jou zachtjes zegt dat ze misschien wel gelijk hebben, want geef je ze eigenlijk wel genoeg aandacht???)
Ouderschap; het komt aan je ziel, het knaagt aan je idealen en peutert aan je negatieve kanten, het vreet aan je onzekerheden en houdt je genadeloos spiegels voor daar waar je er het minste op zit te wachten
(in de supermarkt, bij je ouders thuis, als je een zakelijk telefoontje voert…)
Wat een drama; kinderen opvoeden! Is het niet gewoon een mooie maar onrealistische droom dat hele ontspannen opvoeden?
Ik ben benieuwd hoe andere ouders erover denken maar ik ben van mening dat ontspannen opvoeden juist ook samenhangt met de ruimte die je jezelf geeft voor het drama dat het ouderschap op sommige momenten is. Het is af en toe zwaar en veeleisend en veel van bovenstaande situaties zullen herkenbaar zijn. Laten we niet doen of het alleen maar ontspannen en uitgebalanceerd is. Ontspanning bereik je juist wanneer je even aandacht geeft aan de negatieve en moedeloze gevoelens die er zijn. Met name als je die deelt met andere ouders zul je merken dat je niet  de enige bent. Dat geeft al veel lucht.
Af en toe je eigen rol en ‘hang- ups’ relativeren en om jezelf lachen helpt ook, is mijn ervaring. Helemaal als je dat samen met je kinderen kunt doen.
En dan zie je dat naast alle eerder opgesomde ellende opvoeden ook een machtig mooi en wonderlijk deel van je leven kan zijn (van het mijne wel tenminste!). Alle ontdekkingen van je kinderen (eigen, stief-, pleeg- of klein-) van zo dichtbij meemaken, het vertrouwen en de ongelooflijke loyaliteit van kinderen aan jou als opvoeder. De eigenheid van een kind die je naarmate ze ouder worden steeds meer tot ontwikkeling ziet komen…kinderen hebben ons zoveel te geven! Dat is toch machtig mooi! Het geeft mij energie om bij dit alles – soms in een voorbijgaand moment- even stil te staan en te beseffen dat het voor mij een altijd bewegende balans is tussen al die verschillende aspecten van de opvoeding. Soms slaat de balans door naar het drama, soms zit ik midden in de droom, en soms is het…nou: gewoon.
Hoe is dat bij jou?

Van 10-17 oktober is het Week van de Opvoeding, ook in Alphen. Houdt opvoeden jou bezig? Kom dan naar een van de informatieve, inspirerende en feestelijke activiteiten. Klik hier voor het programma van de Week van de Opvoeding Alphen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten