dinsdag 31 januari 2012

Als je deelt ontvang je meer


Deel jij weleens met anderen? Je gedachten, je inzichten, je inspiratie, je diensten? Ik bedoel: echt delen, met aandacht voor degene die ontvangt. Delen omdat je daar plezier in hebt, omdat het je blij maakt als iets van jou goed terecht komt bij iemand anders. Delen is twee -richtingsverkeer, is niet gedachteloos de wereld in zenden. Delen heeft te maken met aandacht. Aandacht voor je mogelijke ontvangers en voor de potentiële mogelijkheden van anderen. Deel jij weleens een goed idee? Of houd je die eerst voor jezelf omdat je bang bent dat anderen er misschien mee aan de haal gaan? Zonder verwachtingen? Ben je bang dat je tekort komt als je zomaar deelt? Hoe vaak komt ‘ja- maar’ voor in je taalgebruik (en denk je stiekem dat er niet genoeg is voor iedereen?) Als je deelt deel je dan zonder verwachting op een wederdienst of –product? Kan dat wel; belangeloos delen?

Ik denk dat we geen van allen heiligen zijn. Het is niet erg als je verwachtingen hebt. Al is het maar dat je stiekem (of minder stiekem) hoopt dat anderen blij zijn met wat jij te delen hebt. Of misschien hoop je wel op meer klanten, omzet, een wederdienst… En iedereen is weleens bang; dat er toch niet genoeg klanten, genoeg omzet zal zijn…

Geen enkel probleem, belangrijk is dat je je bewust bent van wat er speelt bij jou. Weet je wat je verwachtingen zijn? Dan houd je de weg naar de ander schoon, is er geen ruis in de communicatie, hoef je niet gefrustreerd te zijn als dat wat jij deelt niet gezien, gehoord, erkend wordt.

Het leuke van het delen van datgene wat jou inspireert, blij maakt, kennis, plezier of wijsheid heeft gegeven is; het wordt altijd meer! Alleen al doordat anderen net zo geïnspireerd kunnen worden, maar ook heb ik de ervaring dat delen besmettelijk lijkt te zijn. Als ik inspiratie deel, komen anderen vaak ook weer met wat hen inspireert; het ene idee roept het andere op. Ga maar eens met een groep mensen bij elkaar zitten om te brainstormen over een goed idee en voel de energie die vrij komt. De kracht van een groep gaat dan voor iedereen werken. Hierover meer in een volgend blog.

Ik heb nog wel een paar tips:
1.   Ik zei het al; laat verwachtingen en voorwaarden zo min mogelijk een (blokkerende) rol spelen als je deelt
2.   Delen is meer dan alleen zenden, besef dat je een interactie start
3.   Hierop aansluitend: laat de ander vrij in hoe het ontvangen wordt
4.   Sta open voor reactie van de ander, wat die ook zal zijn
5.   Schrap ‘ja maar’ uit je woordenboek…
6.   Houd oog voor onverwachte ontvangers- je hoeft niet te sturen waar het naar toe gaat
7.   Besef dat er genoeg is voor iedereen
8.   Probeer het eens uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten