dinsdag 8 november 2011

Toch nog even dat afval

Vandaag de derde dag van de No Impact Week; : 'Vervoer: Verbrand calorieën in plaats van brandstof'. Mooie slogan en voor mij met een paar pondjes teveel een echte win- win situatie ;-)
Voor ik aan vandaag begin wil ik toch nog even terugkomen op de tweede dag van de na zo'n dag komen er eigenlijk pas de overwegingen. Met een gezin van 5 personen produceren we heel wat afval. Afval scheiden: papier, glas, gft, plastic is al aardig een gewoonte geworden en een leuk klusje voor de kinderen om een beetje bij te verdienen als ze naar de glas- of papierbak gaan. Sinds er plastic bakken geplaatst zijn in Alphen spaar ik braaf plastic en fiets ik regelmatig met grote zaken naar de oranje bak. Toch ben ik gaan twijfelen of ik er wel goed aan doe doordat ik tegengestelde meningen in de media tegenkom.

Aan de ene kant de site van de Plastic Heroes met uitgebreide argumenten voor scheiden van plastic. Aan de andere kant meer en minder genuanceerde discussies en argumenten die aangeven dat het zinloos is en dat al het plastic niet verwerkt kan worden zoals op de site van Kassa en een bericht van Omroep Brabant. Wie heeft een zinnige bijdrage aan de discussie? Is het inderdaad zo dat niet alle plastic hergebruikt kan worden? En hoe zit het met de stelling dat achteraf scheiden efficiënter en goedkoper is dan het door burgers zelf te laten doen?
In ieder geval zie ik als groot voordeel dat ik me door het  scheiden van plastic bewust werd van hoe vreselijk veel plastic we gebruiken. Wat zit er veel verpakt!
Dat brengt me op mijn volgende punt: verpakte groente. Ik vind het altijd onzin dat komkommers in zo'n plastic jasje gehesen werden en wij dat thuis er weer af moesten priegelen. Tot ik las dat er daardoor minder komkommers doorgedraaid hoeven te worden omdat ze langer vers blijven en het per saldo goedkoper (ook duurzamer?) is om in plastic te verpakken. Ik koop vaak groente voor een paar dagen (kwestie van tijd) en dan is het heel handig als ze langer goed blijven. Maar waarschijnlijk is het minder belastend voor het milieu om iedere dag vers te kopen en eten...Hoe pas ik dat in in mijn schema?
Wat ik trouwens echt erg leuk vind om te doen, is met een volgeladen auto naar het afvalstation te rijden en daar alle soorten afval overzichtelijk in die grote containers gooien. Dat geeft me nou echt een opgeruimd gevoel! Wat gebeurt er eigenlijk met alle afval dat daar gebracht wordt? Wordt dat echt hergebruikt? Dat wat naar de Kringloopwinkel gaat natuurlijk wel, maar al het andere ook?

Goed: vandaag de dag Vervoer. Sinds een jaar of twee ga ik uit behoefte aan beweging steeds vaker op de fiets. Gewoon omdat ik het fijn vindt om voor ik een hele dag binnen zit even frisse lucht te krijgen, mezelf wakker te bewegen. En ook na afloop van een dag werken is het fijn om alle indrukken onder de trappers weg te trappen. Ik heb gemerkt dat ik veel meer van mijn omgeving zie. In mijn woonplaats, Alphen aan den Rijn, wordt op dit moment zoveel overal aan de weg gewerkt dat het op de fiets eigenlijk sneller gaat dan met de auto. Nog een argument. Er is zelfs een hele fiets promotie beweging, via Twitter gestart: ' Heel Alphen Fietst' Lees bijvoorbeeld de 10 argumenten om met de fiets te gaan.
En alleen met mooi weer fietsen? Welnee! Ik heb een degelijk fietspak gekocht (en besefte daarmee dat ik echt oud wordt; kan me namelijk niets meer schelen hoe ik er dan uitzie, als ik maar droog blijf) en geniet eigenlijk van het feit dat ik zo de seizoenen veel meer van nabij meemaak.
Maar,maar maar... het gaat niet altijd zo als hiervoor beschreven. Ik besef dat het makkelijk is want ik werk in mijn woonplaats. Waar ik het lastig vindt is als het druk is. 'Geen tijd' is moet ik bekennen nogal eens een argument om ' snel' de auto te pakken. Zoals ik hiervoor schreef is dat trouwens in Alphen momenteel nog geen garantie dat je echt sneller bent... ' Moe' is er ook een; vooral in herfst en winter met flinke windvlagen. Ik probeer daar een balans in te vinden; niet altijd aan toegeven en het is ook niet heel erg om het een keer wel te doen.
Als ik verder weg moet wordt de factor tijd steeds belangrijker. Vanuit Alphen ben ik bijna overal in het land sneller met de auto onder andere doordat treintijden niet altijd prettig op elkaar aansluiten. Wel neem ik soms een vouwfiets mee en zet ik de auto aan de rand van een stad, spaart zoeken naar parkeerplek en parkeergeld en gaat dan wel weer sneller. Met een heel gezin is reizen met openbaar vervoer ook erg duur vindt ik. Samen in de auto is dan goedkoper (zelf met Railrunnertjes erbij). Het is wel heel erg gezellig om samen met de trein te reizen. Onlangs ben ik een dag naar Groningen geweest, de kinderen vonden het ' luxe' , ' gezellig', ' veel rustiger dan in de auto man, en je kan gewoon plassen als je moet'. Ben benieuwd hoe andere gezinnen dat doen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten