maandag 28 februari 2011

Ontdek hoe de G-factor jouw onderneming succesvoller maakt

Heb jij de G-factor? De G-factor zorgt ervoor dat je netwerk zich moeiteloos uitbreidt, je onderneming succesvoller wordt door de inspanningen van anderen en je meer plezier en energie beleeft aan je contacten met anderen.

Wat is de G-factor en hoe kun jij deze inzetten in je onderneming? In deze blog meer over de G- factor en hoe je in 6 stappen jouw G- factor kunt vergroten. 
De G- factor ofwel de ‘Gun’ factor wil zeggen dat anderen jou iets gunnen. Plezier, succes, publiciteit. En misschien zelfs wel opdrachten en omzet.
Waarom en wanneer zou een ander jou zoiets gunnen? Een aantal elementen zijn belangrijk bij het ontwikkelen van je G-factor. Hieronder een aantal stappen die je kunt zetten om je G-factor te vergroten.

Stap 1. Werk vooral niet te hard aan het vergroten van Je G-factor.

Het paradoxale aan de G- factor is dat je er vooral niet te veel je best voor moet doen. Vergelijk het met sommige kandidaten in het tv programma de X- factor. Zij willen zó graag, en doen daar zó hun best voor dat het averechts werkt. Het komt niet meer over en keert zich tegen hen. De G- factor heb je als je jezelf bent, openstaat voor je omgeving en mensen in je omgeving authentiek en positief benadert, en als delen (kennis, tijd, geld, energie) een natuurlijk onderdeel van jouw dagelijks handelen is. Mensen met de G- factor beseffen dat ze deel uitmaken van een geheel en dat alles wat zij doen invloed op dat geheel heeft en daarmee ook weer op hen zelf. Het is een fascinerende en inspirerende wisselwerking. Waar je wel aan kunt werken is aan het leren bewust waarnemen van de wisselwerking.

Stap 2. Werk aan jezelf.

Als je wilt werken aan je G- factor wees dan vooral zoveel mogelijk jezelf. Wees je bewust van jezelf, datgene waar je goed in bent, en datgene waar je minder in bent. Werk aan je zelfvertrouwen. Als je minder onzeker bent kun je beter openstaan voor anderen en is er meer ruimte voor uitwisseling. Ben jij zelf positiever gestemd dan is de uitwisseling ook positiever. Ben jij nog veel bezig met hoe jij overkomt dan zul je minder openstaan voor anderen en anderen ook niet voor jou. Dat wat je uitzendt komt weer terug naar je, dus je kunt je maar beter bewust zijn van wat je uitzendt want het zou wel eens naar je terug kunnen komen!

Stap 4. Wees authentiek

Hoe velen van ons durven authentiek te zijn? Echt in het contact, trouw aan je kernwaarden. Open over wat je werkelijk beweegt. Toch is dat een belangrijk element in het ontwikkelen van je G- factor. Als je namelijk authentiek bent gaat het stromen bij je. Je energie, je enthousiasme, je passie. Dat maakt jou aantrekkelijk voor anderen. Als je weet wat jouw hart sneller doet kloppen, oefen je dan erin om dit te delen met anderen en verbaas je over de reacties.

Stap 3. Stel je open voor anderen.

De belangrijkste manier om je G- factor te vergroten is, dat jij je verdiept in anderen. Weet waar mensen in je netwerk mee bezig zijn en stel vragen over hun interesses. Denk mee met een ander en draag tips en ideeën aan. Wees niet bang om te delen in je kennis, je tijd, je geld en je energie. Als je dat doet vanuit authenticiteit hoef je ook niet bang te zijn want dan ben je in balans met jezelf en daarmee ook met je omgeving. Door de wisselwerking zal jouw openheid leiden tot openheid van je omgeving en zullen anderen met jou gaan delen.

Stap 4. Wees je bewust van balans

Uiteraard sta je stil bij de balans. Wees je er van bewust of jezelf in balans bent; kun je nog vanuit authenticiteit open zijn naar de buitenwereld? Of handel je vanuit onzekerheid, angst dat je wat zal missen, gebrek aan vertrouwen dat je wat kunt bereiken? Wat zijn je motieven?
Wees je ook bewust van of het gedrag van anderen in balans is voor jou. Anderen kunnen ook vanuit angst of onzekerheid een te groot beroep op jou doen waardoor je misschien meer geeft dan je wilt of aankunt.
Bewust zijn en af en toe even stilstaan bij de aard en inhoud van je contacten helpt de balans te bewaren.

Stap 5. Denk in mogelijkheden en wees creatief

Als je ondernemer bent is de kans groot dat dit vaardigheden zijn die je in ruime mate bezit.
Ga ook hier bewust mee om. Houd je oren en ogen open. Het geeft veel energie en plezier om anderen attent te maken op een mogelijkheid voor hun bedrijf, een tip door te spelen, twee mensen met elkaar in contact te brengen die mogelijk iets voor elkaar kunnen betekenen.
Maak gebruik van de sociale media. Via discussiegroepen op bv. Linkedin kun je anderen laten delen in jouw inzichten, kennis en ervaring. Op twitter kun je snel mensen aan elkaar linken, een tip doortweeten aan iemand in het bijzonder of in het algemeen. Het is direct en bereikt snel degene om wie het gaat.

En last but not least:

Stap 6. Beleef plezier aan het vergroten van de G- factor van jou en anderen!

Het is erg leuk om oog te hebben voor mogelijkheden, verbanden te leggen, mensen met elkaar in contact te brengen. Wees je hier bewust van en geniet! Geef anderen een compliment wanneer je ziet dat ze jou of een ander verder helpen en ontvang de complimenten die anderen jou geven. Bewust bezig zijn met de G-factor doet je beseffen dat delen in wat je hebt veel positieve energie genereert en dat dit een voortdurend proces is. De G-factor is gebaseerd op het idee van groei vanuit overvloed: dat wat je aandacht geeft groeit en van de G-factor is er genoeg voor iedereen.

Meer over het gericht geven van complimenten in je werk in een volgend blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten