dinsdag 13 november 2012

Als je niet op weg gaat komt je nergensSoms weet je dat het anders moet, dat je verandering wilt.
En toch lukt het niet, je merkt dat je blijft dralen, dat er tegenwerpingen en bezwaren zijn.
Beren op de weg, drempels voor je.

Dus wat doe je? Je schuift het voor je uit, die beer.

Best zwaar eigenlijk zo’n beer.
Je hikt er tegenaan, die drempel. Lijkt ‘ie nou hoger dan voorheen?

De redenen dat je blijft aarzelen liggen vaak in het verleden of de toekomst. Je hebt slechte ervaringen opgedaan, bent teleurgesteld of gekwetst en dat wil je vermijden. 
Of je kunt niet overzien hoe een beslissing uitpakt: wordt het wel zoveel beter? Misschien ga je er wel op achteruit, misschien worden de beren op de weg wel groter!

Toch zit er niets anders op dan gewoon te beginnen als je in het hier en nu voelt dat dat is wat je wilt. Angsten en twijfels horen bij het leven. Je kunt je twijfels ruimte geven, en vaak worden ze pas bewust als je de eerste stap zet. Dan kun je ze onderzoeken en aandacht geven.

Een zeer bekend maar daarom niet minder waar gezegde van de Dalai Lama luidt:
“Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg”.

Je weet nooit wat het einddoel precies zal zijn, maar het is zo waardevol om bewust op weg te gaan en aandacht te hebben voor wat je tegenkomt.
Dat vraagt vaak om even stilstaan bij wat je beweegt. Wat gebeurt er met me? Hoe voelt het nu? Wat denk ik allemaal? 
Gek genoeg schiet je door regelmatig op deze wijze stilstaan sneller op.

Lopen zitten en eten
Tot slot een mooi verhaal van Thich Nhat Hanh, dat het bovenstaande illustreert:

Buddha kreeg de volgende vraag voorgelegd: Welk meditatie beoefenen u en uw leerlingen? Hij antwoordde: “We zitten, we lopen en we eten”. De vraagsteller merkte op: “Maar mijnheer, iedereen zit, loopt en eet”. Buddha vertelde hem: “Als we zitten w├ęten we dat we zitten. Als we lopen weten we dat we lopen. Als we eten, weten we dat we eten”.
Vaak verliezen we onszelf in het verleden of worden we weggevoerd naar de toekomst. Als we aandachtig zijn en in direct contact met het huidige ogenblik, verdiept zich ons inzicht in wat er in en om ons heen gebeurt, waardoor we geleidelijk vervuld worden van instemming, vreugde, vrede en liefde.

En vanuit dit inzicht in het hier en nu kunnen we makkelijker beslissingen nemen die passen bij wie we NU zijn. En als alle stapjes in het nu passen, volgen we vanzelf de weg die past bij ons. 
En wil je weten hoe je dat doet: 'met aandacht in het nu zijn'? Hier twee blogs waarin ik beschrijf hoe ik me bewust ben van het moment: Kiezen voor Stilte en Fietsmeditatie.

Wat helpt jou om met aandacht in het nu te zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten