woensdag 8 februari 2012

Schoon schip makenNeem jij weleens de tijd om op te schonen? De oerhollandse traditie van de voorjaarsschoonmaak is niet voor niets. Wapperende kleden aan de waslijn, nieuw behangetje, de vloer in de boenwas, emmers met sop, bezems en stoffers… het heeft wel degelijk een functie.
Alle spullen die je hebt bekijken, door je handen  laten gaan en bij jezelf nagaan of je ze eigenlijk nog nodig hebt. Wegdoen wat versleten is of wat je toch al lang niet meer gebruikt hebt. Ga eens na bij jezelf waarom je bewaart? Waar houd je eigenlijk aan vast? Wat wil je niet loslaten? 

En als je het weg zou doen: waar ontstaat dan ruimte voor? Durf jij schoon schip te maken?

Het schept letterlijk en figuurlijk ruimte om op te ruimen.  Probeer het maar eens uit.
Wat leuk is om te doen is, bedenken: wie zou ik blij kunnen maken met dit voorwerp? De Kringloopwinkel is natuurlijk dankbare ontvanger van al jouw oude troep. Maar leuker nog is bedenken waar jouw spullen een goede bestemming zouden kunnen vinden en dan mensen benaderen en vragen of het welkom is. Gewoon omdat jij denkt dat het nu niet iets voor hen zou kunnen zijn. Kijk maar eens hoe verrast er gereageerd wordt; Hee leuk dat je aan me denkt! Het is toch ook leuk om mee te maken dat jouw boek dat jij met veel plezier gelezen hebt weer een nieuwe eigenaar vindt? Dat de broek waar jij al lang niet meer in past fantastisch staat bij je vriendin?

Durf jij schoon schip te maken? Durf je dat ideale figuur/gewicht dat je ooit dacht te bereiken los te laten? Durf je de ‘misschien- dat- ik- ooit- nog- die- tafel- ergens- voor- nodig- heb’ gedacht achter je te laten? Het lijkt soms een hele klus, dat opruimen. Waar te beginnen? IS het niet een berg werk?
Wat je zou kunnen doen is gewoon beginnen en het met aandacht doen. Stilstaan bij wat iets voor jou betekent. Waarschijnlijk word  je niet echt blij van die broek die altijd in de kast hangt omdat je hem niet meer past. Houd je eigenlijk vast aan een idee dat niet meer past bij de jij die jij nu bent. Maakt dat je blij? Ik denk van niet.
Het is soms even slikken om een verlangen, een idee van wat zou kunnen zijn los te laten en met beide benen in de realiteit te stappen. Dat vraagt om acceptatie van wat er is, nu. Soms ook moed om onder ogen te zien wat je eigenlijk moeilijk vindt. Bedenk als je het moeilijk vindt dan eens hoeveel energie het eigenlijk kost om aandacht te blijven steken in wat niet meer van hier en nu is. Dat kan een idee zijn maar ook die oude kast die eigenlijk stuk is en steeds in de weg staat. Weet je wat je ermee wilt? Misschien wil je hem wegdoen, maar het kan ook zijn dat hij gewoon een opfrisbeurt nodig heeft , een nieuw kleurtje…een kleine aanpassing kan soms al genoeg zijn.
Ben je je bewust van wat jou in de weg staat en op welke wijze je jouw weg weer vrij kan maken?
Schoon schip maken is aandacht geven aan dat wat nu past, bij jou, op dit moment in je leven. Het vraagt dat je bereid bent tijd en aandacht te schenken aan het hier en nu.  Te voelen wat nog past en wat niet. Het maakt niet uit of dat een voorwerp,  een idee een persoon of bijvoorbeeld je werk is.
Door gewoon te gaan ruimen kom je dit vanzelf tegen.  Wat vind je nog de moeite waard om op te knappen en schoon te maken? Ben je daar met je aandacht bij?
De ouderwetse voorjaarsschoonmaak is daarmee een prachtige gelegenheid om, al doende, stil te staan bij hoe jij jouw leven wilt leven.

1 opmerking:

  1. Heel mooi stukje :) past voor mij helemaal bij 'nu'..

    Groetjes Nienke
    @studiocatharina

    BeantwoordenVerwijderen