vrijdag 4 februari 2011

Uitpluggen om op te laden

 
Heb jij dat ook weleens dat je hoofd om lijkt te lopen van alle geluiden, muziek, bliepjes en piepjes van smart - phones, kassa’s, navigatiesystemen enzovoorts? Dat het wel lijkt alsof je door alle geluiden je eigen gedachten niet meer kunt horen?
Stilte is een schaars goede geworden in onze high- tech maatschappij. En toch heb je regelmatige stilte nodig om in balans en gefocust te blijven. Hoeveel mensen zijn er niet die klagen over vermoeidheid, gebrek aan energie, gevoelens van leegte en gedeprimeerdheid? Ik denk dat het steeds meer vóórkomen van depressie ook te maken heeft met een teveel aan prikkels (zowel geluiden als beelden) om ons heen en een gebrek aan stilte in ons zelf.


We zijn onwennig geworden om in stilte te zijn. Het voelt ongemakkelijk om niets te doen te hebben en geen afleiding. Ken je dat, dat je in een wachtkamer zit en dat het maar duurt voor je aan de beurt ben, of je zit op een klein treinstation en die trein komt maar niet. Ben jij ook een van die mensen die dan direct zijn smart- phone pakt om berichten te checken, even langs wat sites te surfen? Word jij ook zo ongedurig van situaties waarin geen enkele afleiding is? Word jij zenuwachtig van het idee dat je eens helemaal niets te doen hebt? Ben jij wel eens alleen met jezelf zonder afleiding? En hoe bevalt je dat?

Het valt mij tijdens meditatiesessies en ook soms bij individuele sessies op dat zoveel mensen ongedurig en verveeld worden wanneer ik ze vraag in stilte te zijn en hun aandacht naar binnen te richten.

Gewoon, je adem volgen, tellen hoe lang je inademt, en weer uit. Of een body scan: je lichaam afgaan met je aandacht, zonder iets te doen, zonder iets te verwachten, zonder iets te veranderen.

Gewoon zijn.

Herken je dat? Vind jij jezelf ook zo saai gezelschap? Word jij ook geïrriteerd als je je aandacht op jezelf en alleen op jezelf richt? Vind je dat niet gek? Als jij al niet met aandacht bij jezelf kunt zijn hoe kan je dan verwachten dat een ander dat wel kan?

Of kan jij genieten van het moment van aandacht voor je zelf? Kan jij ontspannen in de stilte en de ruimte ervaren van het nu?

Regelmatig in stilte zijn helpt je om je minder afhankelijk te maken van invloeden en prikkels van buitenaf en te voelen wat voor jou belangrijk is. Dan kun je ook keuzes maken die werkelijk van jou zijn en van binnen uit komen. Dat geeft energie en maakt dat je verbinding blijft voelen met je drijfveren en passie. Dan kun je

Juist in deze tijd waarin er zoveel is wat van buitenaf op je afkomt en wat een appèl doet op jouw reacties is het van belang bewust die momenten op te zoeken dat je even helemaal alleen met jezelf bent en er alle gelegenheid is je aandacht naar binnen te richten. Je maakt je dan even los van alle invloeden en maakt weer contact met je eigen autonomie, jouw keuzes, jouw individualiteit. Je creëert ruimte, geen overbodige luxe in een wereld die zo vol is met ervaringen. Als je niet van tijd tot tijd even stilstaat bij hoe je al die ervaringen kunt integreren voel je je al gauw overbelast. Of je wordt cynisch, ongedurig, onverdraagzaam.

Zie het als even opladen. Als je je smartphone te lang uit het stopcontact houdt raakt hij leeg. Zo is het ook met ons zelf: regelmatig in stilte zijn laad je batterij weer op en verbindt. Binnenkort meer over stilte.

Wil jij ook vaker stil zijn en vind je het prettig dat samen te doen? Vanaf 6 februari is er iedere eerste zondag van de maand een stilte meditatie in UMAI centrum voor Bewust Zijn in Alphen aan den Rijn.

Ik geef ook individuele sessies aan mensen die op weg geholpen willen worden om stilte in zichzelf te vinden. Een paar simpele tips hoe je de stilte in je dagelijks leven kunt integreren.

Ook elders in het land zijn er soortgelijke initiatieven. Kijk eens op Het Stilte Platformvoor verbreiden van stilte.

Of op de site van Kris en Tijn Touber die met hun initiatief Stadsverlichting een impuls hebben gegeven aan het verbreiden van stilte in onze steden.

En nu: allemaal even STIL!Geen opmerkingen:

Een reactie posten