woensdag 19 mei 2010

Leren mediteren en ontspannen met klankschalen

Het tempo in onze maatschappij ligt hoog en er komen dagelijks vele duizenden indrukken op ons af. Ook als we ontspannen doen we dat meestal voor de tv, of achter de pc, waar er nog steeds vele prikkels binnenkomen. Vele mensen kennen het verslavende effect van de beeldschermen; je wordt als het ware het beeld ingezogen en vooral op internet kun je je makkelijk verliezen in het doorklikken van de ene naar de
andere site. Voor onze geest is dat erg onrustig; het effect is dat je met je aandacht als het ware ‘uit jezelf’
getrokken wordt en steeds slechter in verbinding staat met je eigen lichaam. Signalen van je lichaam zulk je dan ook moeilijker herkennen bijvoorbeeld vermoeidheid, gespannen of zelfs overbelaste spieren, pijn. Het risico op allerlei kwalen wordt dan groot. Te lang achter een beeldscherm, zonder pauze levert een onrustig en vol hoofd en gespannen spieren op.

Het is goed om af en toe even van achter het beeldscherm te komen en bewust met je aandacht naar je lichaam te gaan en dit te ontspannen. Het lijkt veel makkelijker, juist als je je moe en uitgeblust voelt, om toch maar weer die afstandsbediening te pakken en te zappen naar een tv programma, of snel te surfen langs het net. Het gevoel van moeheid en gespannenheid zal daar niet van verminderen, integendeel.

Door regelmatig te mediteren kun je je zelf oefenen in ontspannen contact maken met je lijf. Voor veel mensen een confronterende stap omdat dan juist alle spanningen en pijntjes opeens op de voorgrond staan.
Bijna alle meditatievormen zijn erop gericht om te leren zonder oordeel waar te nemen. Dat betekent dat je je bewust leert zijn van hoe je je voelt, zonder daar perse iets aan te willen veranderen of er een oordeel over te hebben. Lukt het je om puur waar te nemen en je geest open te stellen voor alles wat er is, dan is het effect heel vaak juist wel die ontspanning. Fysiek kan er letterlijk beweging ontstaan, en er kan nieuwe energie komen.

Meditatie is dus helemaal niet zweverig zoals vaak gedacht wordt maar juist heel erg ‘down to earth’; letterlijk! De aandacht (en gedachten associaties) die overal en nergens naar toe gaan breng je naar het hier en nu, naar wat er nu, op dit moment in je lichaam gebeurt.
Een hele mooi vorm van meditatie is met behulp van klanken. De trilling van de klanken werkt als een subtiele massage op je lichaam waardoor de aandacht als vanzelf naar je lichaam getrokken wordt. Heel fijnzinnig resoneren de klanken en ontspannen op een subtiel en diep niveau de spieren. Klankmeditatie kun je doen met behulp van (vaak Tibetaanse) klankschalen. Dit zijn ronde metalen schalen met een legering van vaak 7 metalen (goud, zilver, kwik, koper, ijzer ,tin en lood). De klankschalen hebben een veelvoud aan frequenties en polychrome (veelkleurige) klanken; natuurtonen en intervallen met een uitermate grote rijkdom aan boventonen. De trilling van de veelgelaagde klanken werken diep in op ons lichaam. Een klankschaal kan daartoe op het lichaam zelf gezet worden maar ook van een goede klankschaal die ergens in de ruimte staat is het resonerende effect op het lichaam vaak goed voelbaar. Deze harmoniserende klank werkt in op onszelf, op onze gevoelens, emoties en herinneringen.

Klankmeditatie kan ook beoefend worden met de klank van de eigen stem. Omdat de stem al onderdeel uitmaakt van het lichaam werken de klanktrillingen nog intenser. Bij stemmeditatie maak je gebruik van je lichaam als ware het een klankkast. Dit heeft meerdere effecten; de hiervoor al genoemde diep ontspannende effecten door de resonantie van de klanken. Daarnaast verdiept de ademhaling zich door het uitklinken met de stem. De uitademing wordt langer, de adem komt dieper in het lichaam wat op zichzelf al weer een ontspannend effect heeft. Je kunt met je aandacht de klank richten in verschillende delen van je lichaam, als je zo de klank volgt, zink je ongemerkt steeds dieper weg in je lichaam.

Dinsdag 25 mei is er een stem en klankschalen meditatie in UMAI Centrum voor Bewust Zijn. De combinatie van Tibetaanse Klankschalen en de eigen stem is indrukwekkend en heeft een diepgaande en helende werking op lichaam en geest. De combinatie van klinken en de klankschalen werkt diep ontspannend. Niet voor niets worden klankschalen in veel tradities al eeuwenlang gebruikt bij genezing. Door middel van een begeleide meditatie wordt de ademhaling dieper en rustiger. Deelnemers leren luisteren en de trillingen van de schalen toe te laten in het lichaam. Het klinken verdiept dat effect nog meer en helpt lichamelijke spanningen los te laten en de geest te focussen. Effect na afloop is een diepgaand gevoel van ruimte en ontspanning.
De meditatie begint om 19.30 uur, toegang is € 15,00. Aanmelden kan via info@umai.nl of 0172 475518.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten