woensdag 8 februari 2012

Schoon schip maken



Neem jij weleens de tijd om op te schonen? De oerhollandse traditie van de voorjaarsschoonmaak is niet voor niets. Wapperende kleden aan de waslijn, nieuw behangetje, de vloer in de boenwas, emmers met sop, bezems en stoffers… het heeft wel degelijk een functie.
Alle spullen die je hebt bekijken, door je handen  laten gaan en bij jezelf nagaan of je ze eigenlijk nog nodig hebt. Wegdoen wat versleten is of wat je toch al lang niet meer gebruikt hebt. Ga eens na bij jezelf waarom je bewaart? Waar houd je eigenlijk aan vast? Wat wil je niet loslaten? 

En als je het weg zou doen: waar ontstaat dan ruimte voor? Durf jij schoon schip te maken?

dinsdag 7 februari 2012

Dertig Dagen Dankbaar


“Dankbaar moet je zijn, nederig en klein”; wie kent nog het liedje van Robert Long uit de jaren zeventig van de vorige eeuw? De tijd dat je door je ouders letterlijk om je oren werd geslagen om dankbaar te zijn. ‘Zeg eens netjes dank je wel’.
Dankbaar: dat had iets te maken met ‘verschuldigd zijn’ met ‘zo hoort het’ met, inderdaad, nederig en klein zijn tegenover een groter iets of iemand. Vaak in een religieuze context.
 Ik had er een hekel aan, dat dankbaarheids- gedoe. Omdat niet gevraagd werd naar wat ik er nou ECHT van vond, ik werd geacht te doen ‘wat hoort’. Je krijgt iets aan geboden en zegt netjes dank je wel. Het werd zelfs niet gewaardeerd wanneer je zei dat je het eigenlijk niet leuk vond (gekregen kleren), niet lekker (de andijvie van je oma). 
Het leerde mij dat ‘zo hoort het’ voorrang krijgt op ‘zo voelt het’ en ook dat dankbaar verbonden was met; niet vrij zijn. En, misschien wel het belangrijkste: dankbaar is verbonden met jezelf kleiner maken dan je bent. 
Een woord wat ik om al die redenen eigenlijk niet graag gebruikte.