Ik ben ervoor om altijd in gesprek te blijven. Samen komen
we er wel uit. Als je beiden uitlegt hoe je tegen een situatie aankijkt
ontstaat wederzijds begrip. Van twee werkelijkheden en betekenissen kom je dan
weer op gemeenschappelijke betekenis - al is dat nog zo’n klein gemeenschappelijk
stukje, toch weer winst en beweging in de communicatie. Toch?
Nou nee, dat is niet altijd het geval. Soms is er echt geen enkele
ruimte meer voor gemeenschappelijke betekenis. Je komt er gewoon niet meer uit
samen. Of je denkt dat je een gezamenlijk vertrekpunt hebt, maar gedurende de
reis blijkt dat toch niet het geval.
Wanneer er geen enkele gezamenlijke basis is, zet dan gewoon
een punt.
Stop de communicatie en zoek je heil elders. Doorgaan heeft
geen zin en maakt het gesprek of het contact alleen maar ingewikkelder.
Doodlopende weg
Je weet dat je op een doodlopende weg bent belandt wanneer:
-
Je vervalt in uitwisseling van argumenten en je
daarmee niet verder komt
-
Steeds dezelfde onderwerpen de revue blijven
passeren, op dezelfde wijze; je komt niet verder
-
De gesprekken (dreigen te) escaleren
-
Je vindt
dat de ander echt helemaal niets van jou begrijpt
-
Er geen basisregels voor jullie
contact/gesprekken meer mogelijk zijn
Tips:
Vijf tips om je bewust te worden dat je richting doodlopende
weg gaat:
- 1. Let eens op je ademhaling: Zit je adem hoog en snel? Grote kans dat je je aan het opwinden bent, en dat je niet echt meer in contact met de ander bent. Kijk eens waarom: Wil je de ander overtuigen? Voel je je niet begrepen/erkend/gewaardeerd? Een simpele tip om weer contact te maken en het gesprek vlot te trekken: richt je aandacht bewust op je adem, met name je uitademing. Probeer lager te ademen (niet in je borst maar in je buik) en tel eventueel je in- en uitademing. Als je zorgt dat je uitademing langer is dan je inademing ontspan je vanzelf al meer en zorg je ervoor dat je meer aanwezig bent
- Let af en toe eens op je spraak: Hoe is je tempo? Hoe is je klank? En je toonhoogte? Als je snel en hoog praat leid je jezelf en de ander geheid naar een verhitte discussie., Als je hier uit wilt blijven kun je bewust langzamer en lager praten
- Let op je lichaamstaal: Hoe zit/sta je erbij? Armen en/of benen over elkaar zorgt ervoor dat je meer op jezelf gericht bent en minder op de ander. Handen en lichaamshouding open zorgt ervoor dat je meer openstaat voor de ander. Probeer tijdens het gesprek eens uit wat het beste werkt. Wil je dat de ander meer openstaat voor jou dan kun je proberen ‘rapport’ te maken, een term uit NLP die heel kort gezegd inhoudt dat je de lichaamshouding en beweging van de ander spiegelt. Je stemt af op de ander.
- Let eens op je taal: Wanneer je algemeenheden als ‘altijd’, ‘overal’, ‘nooit’, ‘iedereen weet toch dat’ gebruikt als je iets over de ander of de situatie/het probleem zegt ga je snel richting discussie en polarisatie. Denk er maar eens aan hoe het voor jou is als iemand tegen je zegt; ”Jij ligt altijd dwars”. Waarschijnlijk voel je je aangevallen en ga je je verdedigen. Weg gesprek; hallo discussie.Beter hou je het bij het hier en nu en jezelf. “Ik vind het niet prettig wanneer je me in de rede valt”, “Als jij je stem verheft en mij niet uit laat praten merk ik dat ik afhaak en niet meer naar je luister”.
- Neem eens letterlijk afstand: Soms is het beter om even een time- out in te lassen en letterlijk afstand te nemen. Dan kun je je waarschijnlijk beter bewust worden van bovenstaande punten (en de ander ook), jezelf herpakken en met behulp van bovenstaande tips hernieuwd het contact ingaan.
- Juist als je zelf erg kwaad bent is het natuurlijk heel moeilijk om bewust te blijven van hoe de communicatie verloopt. Je kunt jezelf echter oefenen in effectievere vormen van communicatie en steeds een stukje bewuster worden hoe jij dat doet.
En mocht dit alles niet helpen, wat dan?
Als je echt alles hebt gedaan om in gesprek te blijven en het lukt toch niet dan is het waarschijnlijk beter om het gesprek ook niet meer aan te gaan. Misschien is het (nog) niet het goede moment, of wil de ander niet, of….
Zet dan gewoon een punt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten