Begin december 2013 stuurde het Voedingscentrum een nieuwsbericht uit met als titel 'Gezond eten geen kwestie van geld' waarin zij op basis van de publicatie 'Smakelijk Weten'van het CBS concluderen dat gezond eten niet duurder hoeft te zijn dan ongezond eten. Meer groenten en fruit eten en minder vlees en kaas is het advies. 'Gezond eten' is dan volgens de Schijf van Vijf.
Journaliste Asha ten Broeke schreef hierover een kritisch artikel: "Met een uitkering de hele week gezond eten, dat kan gewoon niet'. Ze nam zelf de proef op de som en probeerde met een 'typisch bijstandsbudget' van 50 euro een week lang iedere dag drie gezonde maaltijden te eten. Het lukte haar niet. Omdat ze vermoedde dat iemand die echt in de bijstand zit handiger trucs en tips weet vroeg ze het een bijstandsmoeder. Ook deze gaf aan dat ze niet rondkwam.
Food4Fifty Challenge
Ik doe vanaf aanstaande zaterdag mee aan een experiment in Alphen aan den Rijn waarbij we dezelfde uitdaging aangaan: Een week lang drie gezonde maaltijden per dag plus tussendoortjes voor 50 euro: De Food4Fifty Challenge, te volgen op Facebook.
Initiatiefneemster journaliste Eveline Verhoeve voorzag de deelnemers de afgelopen week van de nodige informatie en regels. We dienen ons te houden aan de Schijf van Vijf, aangevuld met nog wat extra tips van natuurvoedingsdeskundige Ingeborg van Leeuwen van Kundig In Voeding.
Waarom doe ik mee?
Ik doe mee samen met mijn drie kinderen, twee van 13 en 1 van 15 omdat ik weet dat er veel gezinnen zijn die soms jarenlang niet meer dan die 50 euro te besteden hebben en ik het goed vind dat daar aandacht voor is. Tevens wil ik onderzoeken of er creatieve manieren zijn om zoveel mogelijk rek uit die krappe budget te halen. Een andere reden is dat gezond eten volgens mij ook duurzaam eten is: regionale producten gebruiken, seizoensgroenten eten, zo min mogelijk voorbewerkt, geen kant en klaar maaltijden...Gezond voor ons zelf en voor onze omgeving.
Het verbaast mij altijd dat zoveel mensen zo weinig bereid zijn geld uit te geven aan gezonde voeding, de basis voor hun eigen gezondheid. Mensen kopen bijvoorbeeld geen biologische voeding omdat ze dat te duur vinden. Ze hebben er daarentegen geen enkel probleem mee om periodiek dure apparaten aan te schaffen, of auto's of dure vakanties. Ik wil ook laten zien det biologisch helemaal niet altijd zoveel duurder is. Dat is mijn ervaring van de laatste jaren. Of het past binnen de marges van de 50 euro gaan we nog zien.
Mijn kinderen dachten meteen actief mee over oplossingen en alternatieven en staan eerlijk gezegd niet te springen, met name dat het allemaal 'gezond' moet zijn - 'Ook de tussendoortjes?' 'Ja ook de tussendoortjes' maar met de belofte dat er na afloop van de week veel en fast gegeten mag gaan worden heb ik ze (geloof ik) wel over de streep.
Mijn Challenge:
Gezond bewust en lekker eten heeft al langere tijd mijn aandacht. Ik vind het erg leuk om te koken en variëren en lees veel over gezonde en duurzame voeding. Ik vind het belangrijk dat ik een belangrijk deel van onze voeding biologisch is, al ben ik daarin niet heel erg recht in de lijn. Vlees is altijd biologisch, of eventueel scharrel (behalve dan weer het broodbeleg), evenals eieren, aardappels en melk als die gedronken wordt.
Ik koop 30+ kaas en bijna altijd verse groenten (ook steeds minder voorgesneden).Van restjes probeer ik met wat fantasie weer nieuwe gerechtjes te maken. Ik heb een seizoensgroenten kalender en ga daar losjes mee om.
Ik denk dat we redelijk gezond eten als ik de voorschriften bekijk. Zuivel wordt bijna niet gebruikt. We eten 3-4 keer per week vegetarisch. Ik probeer regelmatig vis te eten maar dat zou meer kunnen.
Ik eet zelf sinds enige tijd veel minder brood. Ik ontbijt met fruit, soms met yoghurt. En ik lunch met soep en/of salade met vis, kaas en peulvruchten. De kinderen eten lang niet altijd zoveel fruit als ik zou willen en ook de 300 gram groenten die Ingeborg van Leeuwen adviseert halen zij denk ik niet.
Voor deze week wil ik zoveel mogelijk vasthouden aan het voedingspatroon dat we al hebben (en de koekjes, snoep, frisdrank en chips die er normaliter niet veel maar wel gegeten worden schrappen we dan deze week). Met name ben ik benieuwd naar hoe het zal gaan met biologische producten.
Tips en info:
Omdat ik toch tijd had en geïnspireerd werd door de aanwijzingen en voorbereidingsmails die mijn kant op kwamen begon ik maar eens met me te oriënteren op budgetkoken, bijstandsboodschappen, aanbiedingen enzovoort.
Hierbij al een paar aardige tips
- www.bijstandsgerechten.nl met bespaartips, gerechten/maaltijden onder de 5,00, kassabonkookboek en nog meer. Ze hebben ook een pagina op Facebook
- Een site die alle aanbiedingen van biologische producten verzamelt: Biologische Aanbiedingen met een nieuwsbrief die je iedere week op de hoogte houdt van de laatste aanbiedingen
- Ik bedacht dat het sowieso slim zou zijn om me in te schrijven voor de nieuwsbrieven van de supermarkten hier in de buurt waar ik kom zodat ik ook hun aanbiedingen in mijn mail krijg en thuis rustig kan vergelijken.
- De blog Zuinigaan over besparen en bezuinigen
Ook anderen gingen een duit in het zakje doen:
- Betje Praktisch: 'Voor vrekken en andere duurzame levensgenieters
- Je kunt onkruid uit je tuin prima eten. daar is het nu niet het optimale seizoen voor maar later in het jaar zeker wel.
- Ik merk al langer dat ik zuiniger ben wanneer ik 1x per week de boodschappen doe
- Een weekbudget afspreken met jezelf helpt ook om de kosten in de gaten te houden, en ik vind het een sport om daar dan steeds weer iets onder te gaan zitten
- Een periode investeren in prijzen van vaste producten vergelijken zodat je weet voor welke producten je waar terecht kunt. Zo kun je in je vaste supermarkt je vaste rondje maken, dat voorkomt ook dat je al zoekende in de winkel ongemerkt toch meer 'handige' aanbiedingen inslaat
- Grotere porties kopen als ze in de aanbieding zijn en een dubbele portie koken en dan invriezen
- Dit kan natuurlijk ook met aanbiedingen.
En dan: de start
Ik ben vandaag al begonnen met de eerste boodschappen. Ik moet zeggen dat het me erg veel tijd heeft gekost om alle aanbiedingen en verschillende winkels te vergelijken. Ik heb nu 5 winkels op mijn lijstje staan waar ik voor de komende week mijn boodschappen wil gaan doen zodat ik de goedkoopste route heb.
Ik heb een heel lijstje bio producten gevonden die in de aanbieding waren. Wanneer de prijs niet heel erg boven die van een gewoon product ligt besluit ik voor het bio product te gaan.
Ik heb nog lang niet alles en heb al 21,00 gespendeerd. Ben dus heel benieuwd of het gaat lukken! Ik heb nog goede hoop dat ik het voor minder kan doen dan de try out van Eveline Verhoeve. Zij was € 97,20 kwijt.
Dagboek:
Ik zal de komende week iedere dag een stukje schrijven over mijn ervaringen, ontdekkingen, vragen, problemen met deze challenge. Handige tips die ik tegenkom zal ik zeker delen. Mocht iemand nog goede tips, lekkere budgetrecepten of een goede aanbieding weten: stuur dan even een reactie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten